maandag 29 januari 2018

Ins en outs omtrent het 'Bulken'

Ins en outs omtrent het 'Bulken' Je hebt het vast wel eens ergens voorbij horen komen, bulken! Vooral onder de sportieve (brede) mannen in de sportschool is het best een gesproken onderwerp. Met name in de wintermaanden. Maar, dit is natuurlijk niet alleen voor de mannen weggelegd. Ook vrouwen zijn hier steeds meer mee bezig en gebruiken dit als tool om spiermassa op te bouwen, energie te vergroten en hormonen in balans te krijgen. Wat het is, waarom je het doet en wat de effecten zijn, zal ik in deze blog proberen uit te leggen. 
Allereerst, wat en waarom? Bulken betekend eigenlijk dat men voor een periode meer eten inneemt als uiteindelijk per dag verbruikt wordt. Dit gaat automatisch gepaard met meer calorieën (voeding) als voorheen. Maar waarom? Het doel is voornamelijk bij de meeste mensen om de spiermassa te verhogen. Spieren hebben namelijk energie uit voedingsstoffen nodig (naast voldoende rust en training) om te kunnen groeien. Krijgt het lichaam te weinig voedsel binnen, dan zullen ook die spieren zich niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen. Daarnaast zorgt een verhoging van voedingsinname voor meer energie. Dit is natuurlijk positief aangezien het kan leiden tot intensievere en zwaardere trainingen waardoor ook hierdoor spieren weer beter en/of sneller te ontwikkelen zijn. 

De werking Dat mannen vaak meer spiermassa willen hebben voor het fysiek is duidelijk, maar tegenwoordig zijn ook steeds meer vrouwen die dit als trainingsdoel hebben. Dit is te wijten aan het feit dat spieren nog wel meer positieve gevolgen hebben als alleen de fysieke kant. Van meer spieren wordt men vaak strakker, sterker, het verhoogt het metabolisme en er ontstaan meer vormen in het lichaam. Het lichaam is als het ware tot een bepaalde hoogte te bouwen hoe jij dit wilt hebben. Tevens door het verhoogde metabolisme (de verbranding in rust) vraagt het lichaam meer energie waardoor men vaak meer kan eten zonder hier uiterlijke effecten van te ervaren. Spieren hebben namelijk een hogere verbranding als vet. Meer spier is dus eigenlijk win-win.
Om niet te ver af te dwalen. Ik hoor jullie al denken.. maar dan kom je toch aan?
Ja! Fysiologisch gezien zou men aankomen wanneer er meer voedsel in komt, dan er verbruikt wordt. Maar dit is misschien niet zo veel als jij zou denken en misschien ook niet zo negatief wanneer je de voordelen ervan ervaart. Bij bulken is het namelijk de bedoeling dat men in een vaak rustig tempo de calorie inname verhoogd. Dit kan op verschillende manieren. Door middel van bijvoorbeeld een extra maaltijd of het eten van grotere porties. Vul dit in op de manier die jij fijn vindt. Zolang de inname maar hoger is als voorheen. Met name vetten (9kcal per gram vet) kunnen zorgen voor extra calorieën om makkelijk die verhoging te halen. Maar, hierbij moet je opletten.

Bouw het op
Om tijdens het bulken het vetpercentage zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk te kiezen voor producten die binnen een gezond eetpatroon passen. Als men tenminste niet (te) snel wilt aankomen. Voor niet iedereen is dit van toepassing. Je kunt er namelijk ook voor kiezen de inname te verhogen met bijvoorbeeld een gevulde koek (goed excuus). Hierbij zal alleen het vetpercentage eerder kunnen stijgen dan wanneer men bewust kiest voor bepaalde voedingsmiddelen die ‘cleaner’ zijn. Te denken aan bijvoorbeeld zilvervliesrijst, noten, een banaan, avocado, volkoren producten of kwark. Producten met een lage glycemische index zijn perfect als je het vetpercentage een beetje onder controle wilt houden. De insuline spiegel blijft hierdoor lager, waardoor de suikerspiegel niet enorm zal schommelen. Op deze manier zal het lichaam langzaam wennen aan meer eten. Natuurlijk kun je een beetje extra vetmassa niet voorkomen, maar vaak word de 'bulk periode' zoals ik net al aangaf bewaard voor de winter, waarna een periode komt van langzaam afbouwen en 'klaarmaken' voor de zomer.

Meten is weten
Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat best mee. Het is simpelweg een periode van meer eten waarbij men vaak hoopt op meer spiermassa aan het einde van de periode. Vergeet hierbij niet dat training essentieel is. Bouw het rustig op en kijk per week wat het gewicht en lichaam doet. Belangrijk om aan het begin van zo'n periode jezelf even te wegen en/of meten en het liefst ook foto’s te maken. Op deze manier kun je de progressie het beste bijhouden en kan men inspelen op veranderingen.

Persoonlijk denk ik dat het goed is om een periode meer te eten en meer energie te hebben. Dit houd het lichaam scherp en zorgt voor een nieuwe boost voordat men de zomerperiode weer ‘streng’ in gaat. Ideetje voor volgende winter?

Hopelijk heeft deze blog het 'bulken' wat duidelijker gemaakt. Ben jij van plan te gaan bulken of heb je ervaring? Laat het mij weten.. Ik ben benieuwd!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten