donderdag 25 januari 2018

Hoe kun je een hongergevoel voorkomen?

Hoe kun je een hongergevoel voorkomen? Het nieuwe jaar is alweer even onderweg en nieuwe eetgewoontes zijn misschien voor sommige al een uitdaging geworden. 2018 gezond begonnen, het eetpatroon omgegooid en misschien wel op dieet gegaan? Dieet vind ik persoonlijk niet het goede woord, maar het is helaas voor velen nog steeds de uitdrukking voor het benoemen van een periode waarin men bewust bezig is met voeding. En dit is ook gelijk waar het vaak moeilijk wordt of waar men helaas de fout ingaat..
Men begint heel strikt, laat ongezonde producten staan, vermijd suikers, slaat tussendoortjes over, schept minder op en schrapt misschien wel zijn koolhydraten. Allemaal tools die door menig mens worden gebruikt wat overtollige kilo's te verliezen. Over deze manier heb ik wel eens eerder beschreven, zie hier het artikel, maar vandaag wil ik wat dieper ingaan op iets waar velen diëten of 'dieetvolgers' mee te maken krijgen, honger! En natuurlijk niet alleen voor de mensen op dieet zijn, ook jij met een evenwichtig voedzaam voedingspatroon kan hier nog wel eens wat aan hebben. Laten we maar snel beginnen, want niks zo vervelend als een hongergevoel of het daardoor ervaren van weinig energie.

1. Regelmatig eten. Klinkt misschien easy, maar dat is voor velen niet het geval. Geen tijd, niet aan gedacht, vergeten eten mee te nemen, niks ter beschikking, onderweg, verslapen etc. Herkenbaar? Factoren die er allemaal voor kunnen zorgen dat jij zonder regelmaat de dag door komt. Zorg daarom altijd dat je vrijwel rond dezelfde tijd eet. Dit voorkomt snaai momenten, een honger gevoel en ook nog eens onnodig impulsieve aankopen in de supermarkt.

2. Voedzame producten. Hier bedoel ik mee, zorg dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en dat dit producten zijn die vullen. Zo kun je denken aan volkoren producten met meer vezels, volume voedsel door groenten en/of salade toe te voegen (totaal minimaal 250 gram) en op zichzelf staande producten die erom bekend staan goed te vullen zoals bijvoorbeeld vette vis in de vorm van zalm, makreel, paling, haring sardientjes etc. Zeer belangrijk voor de gezondheid vanwege de aanwezige omega 3 en ook nog eens vullend in de maag. Ook zijn noten/zaden, havermout, kwark, eieren, rijk gevulde salades, eiwitrepen en pindakaas producten die erg voedzaam en/of vullend kunnen zijn.

3. Groenten. Ik noemde het net al hierboven, maar deze verdiend toch echt nog even meer de aandacht. Groenten, groenten, groenten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar dit is het middel de maag te vullen zonder veel extra kilocalorieën toe te voegen. Micronutriënten worden niet vaak besproken, maar deze zijn essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Zeker wanneer jij in kcal naar beneden gaat. De weerstand wordt hierdoor vaak lager waardoor het ook extra belangrijk wordt goed voor jezelf te zorgen en het lichaam mentaal en fysiek sterk te houden. Dit kun je doen door met name in de avond het bord half te vullen met groenten en probeer ook overdag salade, rauwkost of komkommer etc. toe te voegen bij je crackers/brood en in het totale eetpatroon. Je kunt natuurlijk ook zelf smoothies maken met verschillende groentes, eventueel wat fruit of maak zelf een makkelijk en gezond soepje met pompoen, broccoli, paprika, tomaat etc. Genoeg opties om mee te variëren waardoor er zeker weten een manier bij zit waardoor jij makkelijk groentes binnekrijgt.

4. Zorg dat je altijd een 'gezonde' snack bij de hand hebt. Logischer kan eigenlijk niet, maar wel iets waar veel mensen niet bij stil staan. Nu heb ik hierboven al beschreven hoe je met vaste maaltijden en een vast eetritme kan voorkomen dat honger ontstaat, maar toch hebben we hier allemaal weleens mee te maken. Mede door misschien extra drukte, activiteit, minder slaap etc.. Zorg daarom altijd dat je iets in je tas hebt zitten of bij je in de buurt hebt wat het probleem kan verhelpen. Denk hierbij aan een stuk fruit, wat rauwkost, rijstwafels, (eiwit)repen, gekookt eitje, een handje noten... Je ziet, vooral gezonde en voedzame producten. Een (extra) tussendoortje is af en toe echt niet erg, vooral wanneer het lichaam hier echt om vraagt (lekkere trek daargelaten), zolang jij maar kiest voor de juiste producten. Ook werkt het voor veel mensen om eerst water en/of koffie te drinken. Ook dit vult de maag en kan soms een teken zijn van te weinig vocht. Tevens, een beetje extra drinken is natuurlijk nooit verkeerd.

Conclusie: eet gevarieerd, voedzaam en kies voor volwaardige natuurlijke producten die het lichaam gevuld houden en schommelingen in de bloedsuiker spiegel te voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om eens goed te bekijken hoe de energiebalans is. Hoeveel gaat er iedere dag in en hoeveel energie heb jij nodig om te kunnen functioneren. Dit is voor ieder persoon anders. Tijdens het afvallen is dit natuurlijk een ander verhaal en zal je soms juist even door dat honger gevoel heen moeten. Belangrijk om bewust te zijn van dit verschil!

Mocht je hulp of advies wat betreft voeding nodig hebben? Ik help je graag! Stuur vrijblijvend een mailtje of DM op Instagram @fitfoodhealthyvonne, dan zorgen wij er samen voor dat het eetpatroon persoonlijk geoptimaliseerd wordt :)


Liefs, Yvonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten