woensdag 21 juni 2017

Dit zijn de mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel

Vandaag gaan we het hebben over de mogelijke oorzaken van het ontstaan van een opgeblazen gevoel in de buik. We hebben er allemaal wel eens last van, maar wanneer dit regelmatig voorkomt is dit natuurlijk een totaal onprettig gevoel.
Je voelt jezelf misschien wat dik en onzeker, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Vooral wanneer je net dat jurkje aan wilt, een dagje strand hebt, je keihard traint in de sportschool of gewoon op school zit etc. Kortom; hoe gaan we deze vervelende situaties tegen..

Sidenote: een opgeblazen gevoel kan van korte duur zijn, maar het kan zich ook lang aanhouden. Dit ligt eraan hoe gevoelig je bent en hoeveel prikkels er aanwezig zijn die dit opgeblazen gevoel veroorzaken. Als je er al lang en vaak last van hebt kun je zelfs niet doorhebben dat dit gevoel er eigenlijk niet hoort te zijn.

Teveel in een keer 
Het is natuurlijk logisch te bedenken dat wanneer je teveel eten in een korte tijd naar binnen werkt dat dit een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Je maag kan simpelweg de hoeveelheid voedsel niet aan om in één keer te verteren waardoor je buik gaat uitstaan. Het lichaam heeft namelijk tijd nodig om voeding te verteren en op te nemen. Hoe kleiner het lichaam is, hoe meer je hier last van kunt ervaren. Om deze reden kan het handig zijn dat je bijvoorbeeld kiest om meerdere kleine maaltijden per dag te eten. Geen drie hoofdmaaltijden, maar bijvoorbeeld 5/6.

Te snel & te weinig kauwen
Het verteren van voedsel begint als eerste stap in de mond waar speeksel ervoor zorgt dat spijsverteringsenzymen vrijkomen om koolhydraten langzaam te verteren. Wanneer je dus te snel eet en te weinig kauwt kunnen spijsverteringsenzymen hun functie onvoldoende uitvoeren waardoor de vertering niet volledig is voltooid. Je maag moet daardoor nog harder werken deze functie wel volledig te vervullen. Dit komt vooral voor wanneer je honger hebt en snel het eten naar binnen werkt. Daarbij komt ook nog eens meer lucht naar binnen wanneer je te snel eet. Dit veroorzaakt helaas dus nog sneller dat nare gevoel. Wees jezelf ervan bewust dat kauwen een belangrijk proces is.

Bepaalde vezels onoplosbaar en oplosbare
Bij voldoende inname van vezels door gebruik van veel volkoren producten, fruit en groente is het extra belangrijk erop te letten voldoende water binnen te krijgen. Vezels kunnen er anders juist voor zorgen dat een mogelijke verstopping en opgeblazen gevoel ontstaat. Water drinken ondersteunt afvalstoffen, en dus ook vezels in het lichaam af te drijven. Drink daarom minstens 8 glazen water per dag.

Koolzuur
Waarschijnlijk een bekende bij jullie, maar zeker één van de belangrijkste oorzaken. Koolzuur zorgt voor onnodig lucht in de maag waardoor de buik gaat uitstaan. Het lichaam wil deze lucht ook kwijt en dat is de reden waarom er vaak na het drinken van een glas koolzuur wordt geboert. Koolzuur is daarbij niet gelijk slecht, maar let op de hoeveelheid glazen en kijk hoe het lichaam hierop reageert. Dit is voor iedereen weer anders. Geldt overigens ook voor alle producten en gewoontes die we hier bespreken. Tevens kan het drinken met een rietje zorgen voor extra lucht in het lichaam. Drink daarom liever gewoon uit een glas.

Kauwgom
Kauwgom is misschien minder bekend als koolzuur, maar ook dit zorgt ervoor dat je als het ware lucht naar binnen kauwt, wat ervoor zorgt dat een opblazen buik met lucht veroorzaakt. Tevens bevat (suikervrije) kauwgom vaak de zoetstof xylitol. Dit is een onoplosbare vezel die bij veelvuldig gebruik ook voor maag- en/of darmproblemen kan zorgen.

Gevoeligheid voor bepaalde producten
Als laatste zijn er helaas heel wat specifieke producten of productgroepen die ervoor kunnen zorgen dat een onprettig gevoel in de maag/buik ontstaat. Hierbij kun je denken aan gluten, lactose, fructose en de zogenoemde FODMAPS. FODMAPS bestaan uit de producten die volgens wetenschappelijk onderzoek mogelijk snel kunnen zorgen voor een rommelig gevoel en/of pijn gevoel in de buik. Het is per persoon verschillend welke producten dit gevoel veroorzaken. Door producten afzonderlijk te eten kun je erachter komen wanneer en bij welke producten deze klachten ontstaan.
Hopelijk helpt deze informatie jou een opgeblazen gevoel te voorkomen of te verminderen. Natuurlijk hoef je deze producten niet gelijk te mijden of eetgewoontes/eetgedrag aan te passen, maar hou dit in je achterhoofd om een opblazen gevoel in bepaalde situaties wat makkelijker te vermijden.
Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten