maandag 19 december 2016

Foodie trend 2017: paling!


Kerst tip!
Zeg foodie, eet jij al paling? Dit is niet zomaar een glad praatje, want paling is namelijk een heerlijke en supergezonde slow-food uit Nederland, boordevol omega 3 vetten en vitamine D.
In de supermarkt is het (nog) niet overal te vinden, want het is een echte specialiteit. Maar daarom des te exclusiever. Durf jij het aan om de lokale viswinkel binnen te stappen en een pontje paling te bestellen? Ik zou het doen, want daarmee verras jij straks je vrienden met een super origineel kerstgerecht in stijl! Wie wil er nou geen sushi met kerst?

Extra tip! Let erop dat je paling koopt met het logo van het Duurzaam Paling Fonds / ESF erop, dan eet je (h)eerlijke paling.

Hieronder staat het lekkere en originele sushi recept beschreven. Ben je straks nou helemaal fan? Op deze Facebook pagina wordt elke week een nieuw recept met paling geplaatst. Hoe handig!


Maki Sushi met paling (4 rollen)


Benodigdheden:
-Bamboe matje (makisu) of rieten placemat
-220 gr Sushirijst
-3 el rijstazijn
-4 nori-vellen, 2 theelepels wasabi pasta
-1 el zout
-1 el suiker
-Japanse sojasaus als dipsaus 

Voor de vulling:
-gerookte paling
-ingedikte teriyakisaus
-geroosterde sesamzaadjes
-¼ avocado
*natuurlijk kun je naar smaak nog extra ingrediënten toevoegen

Bereidingswijze:
-Snijd de paling in dunne reepjes
 -Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing
*Het is geen noodzaak de speciale sushi-rijst te gebruiken, iedere langkorrelige rijst is te gebruiken. Iets meer water dan aangegeven toevoegen en er vooral op letten dat de rijst niet droog kookt. 
-Meng nu de rijstazijn, suiker en zout door de rijst en schep de rijst nu voorzichtig om met een houten lepel om alles goed te vermengen.
-Laat de rijst afkoelen
-Leg op een vlakke ondergrond een nori-vel op een licht bevochtigd bamboematje
-Doe een kwart van de rijst langs één kant van het nori-vel en druk dit plat
-Laat een 2 cm brede rand open langs de drie kanten van de rijst
-Smeer een ½ theelepel wasabi over het midden van de rijst. Leg hier nu de paling vulling op
-Nu wat teriyakisaus in het midden druipen, daarop wat sesamzaadjes, daarop de avocado, nog wat teriyaki en nog flink wat paling
-Weer wat teriyaki en sesamzaadjes en dan dichtrollen
-Gebruik nu het matje ter ondersteuning om de nori met vulling op te rollen. Denk hierbij aan het rollen van een hele dikke sigaret
-Plak de rol zo nodig met wat rijstazijn of water dicht
-Neem vervolgens een scherp mes (even nat maken) om de sushirol in stukjes van 2,5 cm te snijden
-Doe hetzelfde met de drie andere nori-vellen
-Schik de sushi decoratief op een schaal met bijv. wat toefjes gembersnippers en serveer er sojasaus met wat wasabipasta bij.

Eet smakelijk en alvast een fijne kerst gewenst!

Liefs, Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten