maandag 13 juli 2015

Homemade Bread
























Tegenwoordig denken veel mensen dat ze geen brood meer mogen eten..
Dit komt vooral omdat er veel word gesproken over de 'slechte' koolhydraten en gluten die brood bevat. 
Om deze gedachte gelijk maar even de wereld uit te helpen..
Gluten en zeker koolhydraten zijn voor een gezond persoon helemaal niet slecht en kunnen geen kwaad voor je lichaam. Je moet er alleen niet teveel van eten. Maar dat is in feite met alle producten die we binnen krijgen. 

Brood kun je dus naar mijn mening gewoon prima eten.
Als dat de koolhydraat bron is die je lekker vind, waarom dan ook niet. 
Wel is het zo, dat er tegenwoordig veel onnodige extra's aan brood word toegevoegd. 
Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid zout. 
Daarbij krijgen ook nog eens veel mensen een vervelend gevoel in de maag na het eten van brood. 
Dit kan verschillende oorzaken hebben (daarover later meer), maar dit hoeft niet per sé van het brood te komen. Wel hebben steeds meer mensen last van glutenallergie.  

Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is het handig om je brood zelf te maken.
Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het totaal niet.
Op deze manier weet je precies wat er in gaat en kun je het ook nog eens glutenvrij maken.
Brood eten is dus helemaal niet verkeerd (glutenallergie of niet), maar eet dit met mate en maak het dus af en toe zelf. 
Toch net iets gezonder en vaak ook nog veel smaakvoller.
Vooral warm is dit brood niet te weerstaan. 
Lekker uitproberen dus!

Ingrediënten
500 gram spelt meel
1 el olijfolie
2 tl zout
1 zakje gist
3 deciliter lauwwarm water
eventueel kun je noten/rozijnen/zaden toevoegen

Bereiding
-Mix eerst alle droge ingrediënten bij elkaar en voeg daarna ook de rest toe. 
-Kneed dit alles goed door elkaar en zorg dat de ingrediënten gelijkmatig over het deeg verdeeld zijn. -Daarna kun je het deeg in de gewenste vorm laten rijzen. 
-Leg het deeg in een grote kom en doe hier een natte theedoek overheen. 
-Laat dit zo voor 45 minuten staan en doe er niks mee. 
-Verwarm ondertussen alvast de oven voor op 200 graden. 
-Na het rijzen kan het brood voor 50 minuten de oven in. 
-Laat hem mooi bruin en gaar worden. Als het brood de gewenste kleur heeft kun je hem eruit halen. -Laat hem afkoelen voor dat je hem snijd of doe die heel voorzichtig. 
-Als het brood is afgekoeld kun je het eventueel ook invriezen. 
-Let erop dat buiten de vriezer het brood niet heel lang vers blijft. Maar als die vers is, heb je ook een heerlijk broodje. 

Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten